inte bara böcker

Kategori: köpstopp

Köp – stopp!

Var med mamma in på Rusta idag för hon skulle köpa garn, jag skulle inte handla nåt eftersom jag har köpstopp. Men förstås kom även jag ut med några köp.

En grej kan jag rättfärdiga – en kökshandduk, för att en av våra två gått sönder – och visst kan jag hitta ursäkter för övriga saker också, 2 par fingervantar (mamma brukar tappa bort sina så hon brukar få mina när hon behöver, fast den här gången köpte även hon), en julduk (vi har inga juldukar alls) och två förpackningar mini-julkulor (att göra örhängen av inför kommande julmarknader), men ursäkter eller inte så ryms detta inköp på totalt 47,40 inom min fria 500-lapp per månad.

Även om det känns lite trist att shoppa redan första veckan på köpstoppet så är det inget riktigt ”brott” mot mina restriktioner. Jag är mest förundrad över att jag inte köpte något garn, som normalt är en av mina fallgropar.

Köpstopp 2022

Min version av årets köpstopp:

JA till:

  • mat & dryck – både hemma och på restaurang/café
  • hygien & hälsa
  • hushålls- & förbrukningsartiklar
  • renovering av lägenheten – vad detta innebär blir en senare fråga
  • 500 kr/månad att handla ”vad som helst” för
  • 500 kr/månad till välgörenhet
  • spara 50% av lönen till sparkonto/fondsparande/renovering

NEJ till:

  • allt annat

I Facebook-gruppen Köpfritt 2022 så verkar det mest tävlas om vem som har ädlast syften med sitt köpstopp, alternativt vem som har störst behov av ett köpstopp. I alla fall om man ska döma av kommentarerna jag fick på mitt inlägg med ovanstående ”regler”. Allt från det avundsjuka ”du lever på lyxnivå” till det nedlåtande ”det är väl bra att även nån som du begränsar sitt shoppande”, som förvisso också högst troligt bottnar i avundsjuka. Stackars människor.

För övrigt är mitt VARFÖR inte så väldigt ädelt, eftersom jag enbart gör det för min egen skull. Inte för miljön och klimatet. Det betyder inte att jag struntar i miljön och klimatet. Det betyder att jag inte har köpstopp för miljön och klimatet i första hand. Sen att både miljön och klimatet gynnas av att jag inte shoppar en massa onödiga prylar är ju en annan femma.

Mitt VARFÖR är dels att jag vill stoppa inflödet av prylar i mitt liv, dels att jag vill skapa en ekonomisk trygghet, både kort- och långsiktigt.

Typ så.

© 2022 Boktanten

Tema av Anders NorenUpp ↑