augusti 20 2020

Trött

Hemma från semestern. Nyduschad i renbäddad säng. Sköna, underbara, egna sängen. Trött men kan inte somna. Saknar mörkret i Mörkret. Det totala nattsvarta nattmörkret. Utan störande gatlampor utanför fönstret. Varmt. Klibbigt. Hjälper inte att fönstret är öppet. I Mörkret, nattkyla som letar sig in genom otäta fönster, svalkande, inte huttrande. Trött. Trött. Trött.

augusti 2 2020

Bokhandeln för ensamma hjärtan

Spoilervarning!!

Ta valfri historisk Harlequin-roman och förflytta den till nutidens London och du får den här boken. Helt ärligt, det är precis samma ”recept” som använts här. Kvinna möter man, mannen beter sig ruttet, kvinnan hatar mannen, mannen klampar på utan hänsyn, kvinnan blir förälskad, kvinnan försöker förtvivlat och förgäves få honom att se saken ur hennes synvinkel, mannen fortsätter bete sig ruttet men det visar sig att han gör det bara för att han blivit förälskad i kvinnan och de blir till slut ett par för att han bestämmer att de ska bli det. End of story.

Alltså, jag gillar ju egentligen Harlequin-böcker, speciellt de historiska, men jag känner att det nog ändå borde finnas en viss kvalitetsskillnad mellan billig ”tantsnusk” och en dyr inbunden bok. Och det manliga beteende som ändå till viss del kan förstås i en historia som utspelar sig för ett par hundra år sedan då man trots allt hade en annan kvinnosyn, känns ärligt talat inte helt okej i en bok som utspelar sig här och nu. Jag vet inte riktigt, men besviken blev jag och som det känns just nu är jag inte speciellt lockad att läsa nästa bok i serien som kommer senare i år.

juli 26 2020

Gudrun Sjödén

Fick nya Gudrun Sjödén-katalogen i fredags och har hunnit bläddra i den både en och två gånger. Många hundöron har det blivit 

Har aldrig ägt ett GS-plagg förut så det ska bli spännande att köpa några. Om jag kunde bestämma mig för vilka ”några” det skulle bli 浪

Hittade förresten en facebook-grupp för köp&sälj av Gudrun Sjödén-kläder så mina första köpta plagg kommer att bli två begagnade klänningar ur tidigare kollektioner.

Fast de båda klänningarna kommer faktiskt inte bli det första i GS-väg i min ägo, för jag fick en jättefin väska av en gullig kollega för några månader sen. Inte 100% ”mina färger”, men de flesta plagg/accessoarer är inte det så det gäller att vara selektiv. Att man tycker en färg är skitsnygg betyder inte per automatik att man passar i den. Även om jag i grund och botten är av den åsikten att man får ha på sig precis vilka plagg och färger man själv vill, så vill jag ändå personligen att det jag har på mig passar mig även färgmässigt. Vilket verkar kunna bli ett problem när det gäller Gudrun Sjödén eftersom jag behöver ha kalla färger och hennes kläder till största delen är i varma färger. Nåja, vi får väl se vad jag kommer fram till framöver 

juli 25 2020

Kulla-Gulla & Kulla-Gulla håller sitt löfte

Kulla-Gulla handlar om när tolvåriga Gulla kommer till familjen Karlberg på torpet Kulla och blir Kulla-Gulla, ett namn hon får eftersom det i den nya skolan redan finns en flicka som heter Gulla.

Att Karlberg och hans fru Ellen inte är lika snälla som Herman och Emma Hermansson på Blomgården blir Gulla snabbt varse, men hon finner sig ändå väl tillrätta på sitt nya arbete och blir snart oumbärlig för samtliga i det lilla torpet, alla från Lillungen till Gammelmor. När sedan det som inte får hända händer så står det plötsligt helt klart hur mycket hon faktiskt betyder för familjen.

I Kulla-Gulla håller sitt löfte fattar patron Sylvester på herrgården tycke för flickan och han gör sitt yttersta för att hon ska få det bättre. När Kulla-Gulla inte vill lämna barnen för att flytta till honom på herrgården så ordnar han veckovisa leveranser av livsmedel, samt även en del kläder och skor, till det lilla torpet på kullen. Men än en gång visar det sig gå som det inte går gå och boken slutar med att Gullas hjärta värker av längtan.

juli 23 2020

Kulla-Gulla på Blomgården

Underbara Kulla-Gulla <3

Vet ärligt talat inte om jag faktiskt har läst de här böckerna förut eller om jag bara sett tv-serien från 80-talet. Vad jag vet är att jag, för en herrans massa år sen, fått mammas böcker men att de ligger i en låda i förrådet så det fick bli biblioteket istället.

Detta är alltså första delen, även om den inte skrevs först, men denna utspelar sig innan Kulla-Gulla blev just Kulla-Gulla. Här är hon bara Gulla och boken börjar när hon är sju år och auktioneras bort till familjen Hermansson på Blomgården. Livet var inte alltid så lätt för ett hjälpehjon på sju år, men Gulla blir väl omhändertagen av Herman och Emma och får under åren på gården lära sig mycket om att sköta hushållet och gårdens djur, hon får även följa med familjens äldsta flickor till skolan för att lära sig läsa och skriva. Men säg den lycka som varar för evigt…

Ser absolut fram emot att läsa övriga böcker i serien och därefter se filmen från 1956 samt tv-serien från 1986. Har några få minnesbilder från tv-serien, men det ska bli spännande att se om hjärnan hittat på nån egen variant, det var ju inte riktigt igår jag såg den 😉

Författare: Martha Sandwall-Bergström
Första utgivning: 1972