inte bara böcker

Månad: januari 2022

SAL Spirale infernale

För den som inte vet så betyder SAL stitch-along, dvs man broderar samma projekt samtidigt som andra deltagare. Antingen släpps en del av mönstret i taget, eller så släpps hela mönstret på en gång, men gruppen väljer att ändå bara brodera en del i taget. Det finns även MSAL = mystery stitch-along, där man inte vet hur det färdiga broderier kommer se ut förrän det är färdigt, då släpps förstås delarna en åt gången.

Detta är en SAL av CRéAdeS, en fransk designer, som gör helt fantastiska projekt, oftast mer eller mindre bestående av specialstygn, dvs inte vanliga korsstygn. Spirale infernale består enbart av specialstygn och, för den som vill, pärlor. Och det är klart man vill.

Egentligen körde gruppen igång redan 1 januari, men dels fick jag materialet lite sent, dels har jag inte haft orken för ett sånt här stort projekt. Även om jag är bra på att brodera, så är detta ändå såpass annorlunda att startsträckan blir lite längre. Men planen är att jag ska börja till helgen.

Tills dess fortsätter jag med första årstavlan från Ateljé Margaretha, mycket mindre storlek och framförallt mer välbekant med vanliga korsstygn och efterstygn. Lagom att sy på medan man tittar på film =)

Storytel reader

Har alltid varit lite anti när det handlar om läsplattor. Köpte en Kindle reader för längesen, men använde den så sällan att det var ett onödigt inköp. När jag sen köpte min första surfplatta så tyckte jag det funkade bra att läsa på den.

Men för några månader sen fick jag erbjudande om att köpa en Storytel reader för typ halva ordinarie priser och med ångerrätt på 30 dagar så tänkte jag att jag kunde ju prova en läsplatta igen, eftersom det är så många som förespråkar dem.

Sagt och gjort så köpte jag en. Och blev mycket positivt överraskad. Har läst 35 böcker på drygt 2 månader så den har redan använts flitigt. Det enda jag kan reta mig på ibland är att den är lite långsam i uppstarten, annars är jag väldigt positiv och har rekommenderat den vidare till flera.

Vad är det som skiljer en läsplatta från en surfplatta då? Förutom att läsplattans enda funktion är att läsa böcker och vissa dokument, så är displayen matt, vilket gör att texten nästan ser ut som en tryckt boksida (E ink-teknologi). Man kan ställa in färg, typsnitt, textstorlek, radavstånd och bakgrundsbelysning. Knapparna på sidorna bläddrar framåt och bakåt, men man kan själv välja vilken knapp som ska bläddra åt vilket håll (något jag upptäckte först idag).

Ytterligare en fördel är att den är superlätt så man kan läsa längre utan att bli trött i armen som man kan bli av en tung bok. Och att man kan ladda ner hur många böcker som helst. Vet faktiskt inte hur stort minne den har, men jag har laddat ner drygt 150 böcker hittills.

Nackdelen med just denna är att man bara kan använda den med Storytel, i och för sig tycker jag att Storytel är bästa appen så för mig spelar det ingen roll.

En funktion jag inte har testat är att lyssna på ljudböcker i den, det använder jag mobilen till, men det finns hörlursuttag på den och bluetooth. Och om man vill kan man köpa till ett fodral så är den mer skyddad om man stoppar den i väskan ofta, fast då blir den förstås tyngre att hålla i, men jämfört med en tryckt bok är den fortfarande lätt.

Köp – stopp!

Var med mamma in på Rusta idag för hon skulle köpa garn, jag skulle inte handla nåt eftersom jag har köpstopp. Men förstås kom även jag ut med några köp.

En grej kan jag rättfärdiga – en kökshandduk, för att en av våra två gått sönder – och visst kan jag hitta ursäkter för övriga saker också, 2 par fingervantar (mamma brukar tappa bort sina så hon brukar få mina när hon behöver, fast den här gången köpte även hon), en julduk (vi har inga juldukar alls) och två förpackningar mini-julkulor (att göra örhängen av inför kommande julmarknader), men ursäkter eller inte så ryms detta inköp på totalt 47,40 inom min fria 500-lapp per månad.

Även om det känns lite trist att shoppa redan första veckan på köpstoppet så är det inget riktigt ”brott” mot mina restriktioner. Jag är mest förundrad över att jag inte köpte något garn, som normalt är en av mina fallgropar.

50 shades of blåmärke

Förra onsdagen visade jag definitivt mitt klantiga jag och knäckte först ett revben och stukade därefter en fotled. Vilket innebar att näst sista arbetsdagen för året blev sista arbetsdagen för året. Och även start på min första sjukfrånvaro från jobbet.

Nu, en vecka senare, så är foten både gul, blå, lila och grön. Gör dock inte särskilt ont längre och det funkar riktigt bra att gå på foten. Fick låna krycka av bästaste mormor eftersom jag inte orkade åka till akuten och få låna därifrån, men idag har jag provgått utomhus utan och det funkade. Är väl mest orolig att jag ska trampa snett så det blir värre, man blir ju lite ostadig efter en stukning. Nåja, det går (!) åt rätt håll iallafall.

Revbenet då? Jo tack, det sitter kvar. Mindre ont, men långt ifrån bra. Har fått höra så många skräckhistorier om brutna/spräckta revben att hälften vore nog. Värst har väl varit förkylningen som sambon så snällt delade med sig av. Hosta och nysa är definitivt inte att rekommendera när man har ont i revbenen. Fast det är inte så farligt heller, visst, det var sambon som smittade mig, men den manliga delen av förkylningen behöll han själv, så jag är mest bara lite snuvig och hostig.

Och för den som undrar – ja, vi har båda covid-testat oss och båda var negativa. Och det var ju positivt 😁

Har fått påminna mig själv flera gånger den här veckan att jag är hemma sjuk från jobbet, inte ledig, och att jag faktiskt inte behöver göra nånting mer än att ta igen mig, men för en ”gammal” egenföretagare är det svårt att bara gå hemma och såsa. Siktar på att vara tillbaka på jobbet på måndag och hoppas att jag inte är lika klantig då.

Comfort food

För mig är comfort food mat som inte bara är god, utan också löjligt lätt att fixa i ordning de där dagarna när livet inte är på topp. När man stukat en fot, knäckt ett revben och är förkyld. Samtidigt. En sån dag behövs comfort food.

Idag blev det rester av söndagens fläskfilégryta (med lök, champinjoner, grädde och lite smaksättare) med tillskott av torsdagens hemgjorda köttbullar, lite mer grädde, japansk soja, lönnsirap och nykokt pasta. Så inte bara löjligt lätt att fixa ihop, utan även bra för att ta tillvara rester.

Och visst är det väl konstigt att de rätter som ser minst goda ut på bild är de som är godast att äta. (Eller så är jag bara en dålig mat-fotograf.)

Köpstopp 2022

Min version av årets köpstopp:

JA till:

  • mat & dryck – både hemma och på restaurang/café
  • hygien & hälsa
  • hushålls- & förbrukningsartiklar
  • renovering av lägenheten – vad detta innebär blir en senare fråga
  • 500 kr/månad att handla ”vad som helst” för
  • 500 kr/månad till välgörenhet
  • spara 50% av lönen till sparkonto/fondsparande/renovering

NEJ till:

  • allt annat

I Facebook-gruppen Köpfritt 2022 så verkar det mest tävlas om vem som har ädlast syften med sitt köpstopp, alternativt vem som har störst behov av ett köpstopp. I alla fall om man ska döma av kommentarerna jag fick på mitt inlägg med ovanstående ”regler”. Allt från det avundsjuka ”du lever på lyxnivå” till det nedlåtande ”det är väl bra att även nån som du begränsar sitt shoppande”, som förvisso också högst troligt bottnar i avundsjuka. Stackars människor.

För övrigt är mitt VARFÖR inte så väldigt ädelt, eftersom jag enbart gör det för min egen skull. Inte för miljön och klimatet. Det betyder inte att jag struntar i miljön och klimatet. Det betyder att jag inte har köpstopp för miljön och klimatet i första hand. Sen att både miljön och klimatet gynnas av att jag inte shoppar en massa onödiga prylar är ju en annan femma.

Mitt VARFÖR är dels att jag vill stoppa inflödet av prylar i mitt liv, dels att jag vill skapa en ekonomisk trygghet, både kort- och långsiktigt.

Typ så.

Skära, skära havre

Tråkigt att läsa flera böcker i samma serie back-to-back? Nej det tycker jag verkligen inte. Med tanke på hur många böcker jag läser så är det en stor fördel att fortsätta direkt med nästa bok i en serie, annars finns det en viss risk att jag hinner glömma hur föregående bok slutade.

Detta är alltså del 4 i serien om Sardinön, av Annika och Jessika Devert. Lika bra som de tidigare. Förstås. Nu är det bara att vänta i en halv evighet på att del 5 släpps i oktober 😉

Du nalkas ljuva sommar

Årets första bok utläst. Del 3 i serien om Sardinön, av systrarna Annika och Jessika Devert.

Tanken med bloggen var väl lite att jag skulle skriva om böckerna jag läser, men samtidigt så finns det så otroligt många bok-bloggar redan, mestadels av typen ”kopiera baksidestext/förlagstext, sätt ett betyg och affiliate-länka till en bokhandel eller två”, så det känns egentligen inte som att jag skulle tillföra något. Eller så är det bara för att jag är lat, trött och allmänt fantasilös för stunden. Nästa bok kanske får en riktig recension.

Men för att återgå till den här boken. Den var bra. Riktigt bra. Men så gillar jag ju feelgood-böcker också. Speciellt serier där man får följa huvudpersonerna lite längre än i bara en bok. Den här serien består av fem delar så nu har jag två kvar att se fram emot, fast del 5 släpps inte förrän i oktober så det blir en lång väntan.

Gott nytt år

Jag har slutat avge nyårslöften, istället sätter jag intentioner för det nya året och dessa är mina intentioner för 2022, utan inbördes ordning:

* Läsa mer – tittar på lite olika läsutmaningar som jag tänkte haka på, men det viktigaste är ändå att fortsätta läsa så mycket som möjligt – och att blogga om det. På ett eller annat sätt.

* Äta mer vegetariskt – minst tre måltider i veckan ska vara vegetariska, i den betydelsen att de inte innehåller kött, fågel eller fisk. (Du får gärna ha någon annan definition på vad som räknas som vegetarisk kost, men detta är min blogg och här bestämmer jag. Punkt.)

* Baka mer – jag gillar att baka, kanske inte är så bra på så mycket annat än småkakor, men övning ger färdighet sägs det ju.

* Gå ner i vikt – låter kanske som ett klassiskt nyårslöfte, men sen september -20 har jag gått ner 30 kilo, tyvärr även upp några så därför har jag några kilon kvar till önskad målvikt så dit ska jag nå under året tänkte jag.

* Träna mer – får se i vilken form det blir, högst troligt hemmaträning av något slag eftersom jag är världssämst på att ta mig iväg nånstans.

* Virka klart projekt – förhoppningsvis färdigställa fler än jag startar nya.

* Brodera klart projekt – samma som ovan, fler färdigställda än nystarter.

* Fixa i lägenheten – bland annat behöver vi slänga ut schabraket till duschkabin vi har, och skaffa ny kyl och frys, sen är det en del annat som behöver åtgärdas. Lite i taget och ingen brådska är melodin för det projektet, har vi bott här i två år utan att åtgärda något av det så kan vi faktiskt lika gärna vänta ett tag till om det skulle vara så.

* Återinföra köpstopp – för att spara pengar till renovering, semester och framtiden. Typ så. ”Regler” för köpstoppet kommer senare.

* Blogga mer – minst tre inlägg i veckan, kanske även lägga in gamla inlägg från tidigare bloggar, har inte bestämt mig om det än, men det vore lite najs att ha allt samlat, det har ju blivit några bloggar och inlägg genom åren (började blogga 2004), under samma namn men först nu på egen domän.

* Prova nya saker – har väl inte riktigt tänkt klart om den här punkten. I slutet av förra året provade jag på att knäcka ett revben, det slipper jag i alla fall lägga till på den här punkten i år.

* Lära mig nya saker – tänker väl mest handarbetsmässigt, har till exempel skaffat en bildvävram, men kanske dyker det upp saker efter hand inom andra områden.

Sådär ja. Det var väl inte så farligt. Det fixar jag galant. Eller nåt.

Välkommen hit =)

© 2022 Boktanten

Tema av Anders NorenUpp ↑